Головна - Новини - У Харкові на Конторській руйнують дві історичні пам’ятки ХІХ століття (оновлено)
…

У Харкові на Конторській руйнують дві історичні пам’ятки ХІХ століття (оновлено)

Час прочитання: 5 хв

На вулиці Конторській невідомі забудовники руйнують історичний вигляд двох пам’яток архітектури віком більше ста років. На реставрацію однієї з них міська влада зібралася виділити понад три мільйони гривень з бюджету Харкова.

«Люк» розібрався у подробицях.

Що відбувається?

На вулиці Конторській у залопанській частині міста знищують історичний вигляд двох будівель ХІХ століття. На це звернув увагу громадський діяч Михайло Тітаренко:

«Не тільки ворог вміє руйнувати та спотворювати нашу культуру й історію, це робимо ще й ми самі. А потім їздимо до інших країнах милуватися їхньою архітектурою», — написав він у своєму Instagram.

Йдеться про будинки №18 та №16А по вулиці Конторській. Вона проходить через історичний район Залопань, який містить багато архітектурних пам’яток та шедеврів міської забудови кінця ХІХ — початку ХХ століття.

В якому стані будинок №18?

Будинок №18 по вулиці Конторській є пам’яткою архітектури місцевого значення. Його наприкінці ХІХ століття збудував невідомий архітектор для дружини статського радника Наталії Спенглер. Фасад у стилі класицизму прикрашений характерними елементами: фризом, сандриками (карнизами) та пілястрами (пласкими колонами). 

У 2010-х роках будівлю частково відреставрували та пофарбували фасад. Разом із тим вона втратила деякі архітектурні деталі: фільонки пілястрів та деякі узори під вікнами. Також перед будинком зникло кілька дерев

Будинок №18 до та після реставрації 2010-х років
Будинок №18 до та після реставрації 2010-х років

24 вересня 2020 року у будівлі сталася пожежа. Тоді загинуло двоє людей, був зруйнований дах будинку. Будівлю відновили. У 2021 році Харківська міська рада замовила розробку проєкту ремонту за 446 300 гривень, а у 2022 році — запланувала виділення 3 053 738 гривень на її реставрацію. Вона мала завершитися у грудні того ж року.

Невідомо, який саме підрядник отримав кошти з міського бюджету, але всі декоративні елементи з фасаду будинку збили ще наприкінці 2021 року, перед початком повномасштабного вторгнення Росії. Досі жодних реставраційних робіт на об’єкті не проводилося, він стоїть із голими стінами.

Будинок №18 до та після «реставрації» 2022 року
Будинок №18 до та після «реставрації» 2022 року

Що з будинком №16А?

Будинок №16А по Конторській побудований приблизно у той же час і такому ж самому стилі. Архітектора визначити важко, але є припущення, що ним міг бути Андрій Тон, за проєктами якого було зведено багато будинків у Залопані, включно з садибою Павлових. До 1870-х років будинок належав сім’ї Кузіних, а на початку ХХ століття його власником став міщанин Григорій Полянський. 

Фото будинку 16А з архіву Олександра Лейбфрейда

На відміну від попереднього, будинок №16А не має охоронного статусу, тому невідомі «реставратори» встигли знищити портик, надбудували мансарду, зруйнували фриз та пошкодили капітелі пілястрів. Одну зі стін взагалі розібрали й побудували наново за допомогою газобетонних блоків.

Михайло Тітаренко каже, що не знайшов у відкритому доступі документів щодо реконструкції цього будинку.

Будинок №16 до та після реконструкції 2022 року
Будинок №16 до та після реконструкції 2022 року

Чому важливо зберегти цей район?

Залопань — один із історичних районів Харкова, розташований між вокзалом та центром міста, від якого він відділений річкою Лопань (звідси й назва). 

Коли Харківська фортеця наприкінці XVII століття почала обростати селищами, тут, у межах сучасних вулиць Чоботарської, Конторської та Ярославської з’явилася Залопанська слобода. Пізніше ця територія увійшла до межі міста та була обнесена кріпосним муром із заходу. 

План Харкова 1787 року. Район Залопані виділено ліворуч
План Харкова 1787 року. Район Залопані виділено ліворуч

Найбільш активна забудова Залопані розпочалася у 1869 році, після прокладання через Харків залізниці. З цього часу тут почали селитися заможні міщани, університетські професори, ремісники та купці другої гільдії. 

Залопань відносно мало постраждала під час Другої Світової війни, тому тут можна побачити архітектуру Харкова добільшовицької доби, багатьом будівлям значно більше ста років.


UPD 11/08: Михайло Тітаренко звернувся із запитом щодо двох будинків на Конторській до Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА). 10 серпня він отримав відповідь, що обидві будівлі внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Проте, якщо будинок № 18 знаходиться у комунальній власності Харкова, то будинок № 16А — у приватній:

Обидва будинки знаходяться у реєстрі пам'яток з 2020 року
Обидва будинки знаходяться у реєстрі пам’яток з 2020 року

Департамент також зазначив, що направив своїх фахівців для огляду обох будинків на Конторській і вони виявили «ознаки проведення будівельних робіт». Відповідно до закону, будь-які такі роботи на пам’ятках місцевого значення можна проводити лише за письмового дозволу Департаменту містобудування та архітектури.

Оскільки запитів на ремонт чи реконструкцію цих двох будівель Департамент не отримував, він направив їх власникам вимоги припинити роботи, що ведуться з явним порушенням законодавства. Також про це повідомили Новобаварську окружну прокуратуру.


UPD 27/09: У середині вересня пан Титаренко отримав від Харківської обласної прокуратури відповідь на свій запит щодо руйнації будинків на Конторській. Попри попередні запевнення ХОДА, інформацію від неї прокуратура так і не отримала.

Обласна прокуратура так і не отримала інформацію від ХОДА
Обласна прокуратура так і не отримала інформацію від ХОДА

У документі також зазначено, що Новобаварська окружна прокуратура провела моніторинг публікацій у медіа щодо обох будівель. Вона направила до Департаменту містобудування та архітектури ХОДА лист, аби з’ясувати, що саме чиновники роблять для охорони обох архітектурних пам’яток на Конторській. Відповіді прокурори так і не отримали, тому і не вживали жодних заходів. 


UPD 30/10: Після повторного запиту до ХОДА Михайло Тітаренко отримав нову відповідь — цього разу вже від Департаменту культури і туризму. Примітно, що вона майже повністю дублює попередню відповідь Департаменту містобудування та архітектури, що фахівці ХОДА провели огляд обох будівель та «виявили ознаки проведення будівельних робіт»:

Конторська

У відповідь на претензії пана Тітаренка, чому обласна прокуратура досі не отримала від ХОДА інформацію, директор Департаменту культури і туризму Едуард Павленко зазначив, що дані про порушення памʼяткоохоронного законодавства до неї направили. Громадський діяч збирається перевірити цю інформацію.

Антон Алохінссон, фото — Михайло Тітаренко, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк