Головна - Новини - У Харкові відбудеться ретроспективна виставка про театр «Нафта»

У Харкові відбудеться ретроспективна виставка про театр «Нафта»

Час прочитання: 2 хв

У KharkivMediaHub відбудеться виставка Олександра Осіпова та Андрія Скрипки з ретроспективою на роботу театру «Нафта».

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за виставка?

Виставка «Мистецтво свободи: Театр “Нафта”» представлятиме різні погляди двох митців Олександра Осіпова та Андрія Скрипки на одну історію незалежного театру «Нафта».

Фотограф Олександр Осіпов документує діяльність театру з 2018 року, з роками все ближче занурюючи глядачів у історії створення вистав. Під час освітнього проєкту «НАФТАЛАБ» він пережив разом з його учасниками весь навчальний процес та спробував передати свої відчуття від цього у вигляді окремої фотоісторії. Саме ці роботи фотографа будуть представлені на виставці.

Митець Андрій Скрипка почав робити замальовки з життя театру у 2021 році, коли режисерка Ніна Хижна ставила виставу «Храм».

«Це стало найскладнішим викликом для митця. Рухи акторів і сама подія дуже динамічні — це впливає на роботу і сам підхід в малюванні. Цей досвід став схожий на відкриття нового, хоча театр і малювання — старі як світ мистецтва та завжди поруч», — пишуть організатори.

В експозиції виставки вперше представлять малюнки з вистав: «Храм» (Харків, 2021), «Перший день війни» (Львів, 2022), «Щур» (Харків, 2023) та «Веселка на Салтівці» (Харків, 2023).

Вистава «Щур», з якою театр повернувся у Харків, стала першою, де митці спільно вигадали форму поєднання малюнків та постановки. А вистава «Веселка на Салтівці» — першою, до якої реалізували друкований сценарій з малюнками та ілюстраціями.

«Театр існує у формі живого виконання людиною і прямої взаємодії, це його найважливіша частина — його Серце. Малювання фактичного акту дії людини в мистецькій практиці Андрія Скрипки є найвагомішою частиною — саме це їх поєднує», — йдеться в описі.


Читайте також:


Де і коли відбудеться виставка?

Виставка відкриється 29 березня о 16:00 у KharkivMediaHub (Майдан Свободи, 5 — у будівлі Держпрому, 5 під’їзд). Триватиме експозиція до 20 квітня.

Графік роботи простору: з понеділка по суботу — 11:00-18:00. Неділя — вихідний. 

Вхід вільний.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк