Головна - Новини - Резиденція у будинку «Слово» прийняла двох чеських учасниць

Резиденція у будинку «Слово» прийняла двох чеських учасниць

Час прочитання: 2 хв

Харківська резиденція в будинку «Слово» прийняла двох нових учасниць з Чехії — Іву Пекаркову та Алену Земанчікову.

«Люк» розповідає про резиденток детальніше.

Що відомо про резиденток?

Іва Пекаркова — письменниця та перекладачка. Вивчала мікробіологію та вірусологію на природничому факультеті Карлового університету. Провела свою юність як біженка у США. Змінила не одну роботу, включаючи соціальну працівницю в Південному Бронксі, барменку і водійку таксі.

В 1989 повернулася до Чехії, але з 2006 року знову живе за кордоном, цього разу в Лондоні. Вона є авторкою низки романів, подорожніх нотаток, збірок оповідань та блогів, пишуть у будинку «Слово».

Алена Земанчікова — драматургиня, публіцистка, письменниця, авторка прозових i драматичних творів. Після багатьох років фізичної праці вивчала драматургію в DAMU, яку закінчила у 1991 році. Працювала драматургинею у Західночеському театрі в місті Хеб.

Публікується в газетах та в професійних літературних і театральних журналах, є авторкою радіоп’єс і документальних фільмів. Працює на чеському радіо, зокрема на станції «Влтава».

«Живе в Празі, але її серце залишається в західночеському прикордонні – регіоні на кордоні з Німеччиною, який у новітній історії був позначений витісненням німецьких мешканців і заселенням покинутих місцин мешканцями з різних куточків Центральної Європи», — йдеться в дописі.

Обидві учасниці перебуватимуть на резиденції з 13.04 по 25.04.

будинок «Слово»

Іва Пекаркова (зліва) та Алена Земанчікова (справа). Фото: будинок «Слово»


Читайте також:


Що це за резиденція?

У будинку «Слово» в 1930-х роках жили і працювали митці «Розстріляного відродження», зокрема, Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Остап Вишня, Володимир Яновський, Павло Тичина, Михайло Яловий та Іван Багряний.

З 2018 року у будинку функціонує резиденція «Слово», створена за ініціативи PEN Ukraine і Харківського ЛітМузею. У 2022 році росіяни пошкодили будинок, однак квартири, де проводилась резиденція, вціліли.

Наразі для резидентів підготували дві квартири: журналіста Петра Лісового та мовознавця Юрія Шевельова

Цьогоріч у резиденції можуть взяти участь 12 українських та 10 чеських авторів. Останніх вже обрали партнери будинку «Слово». Першим резидентом став чеський фотограф та письменник Ігор Малієвський, відомий збіркою віршів «Бєломорка» та книгами «Дружба» (2005), «День, який настав після кінця світу» (2013) і «Місяць над річкою Тейо» (2014). 

Другим резидентом став український письменник, музикант та комунікаційник Павло Коробчук. У будинку «Слово» він працював над опрацюванням та укладанням історій для нової книги.

Третім до резиденції приїхав чеський журналіст та автор книг Ондржей Кундра, який працював у Харкові над своєю новою статтею.

Наступною учасницею стала драматургиня, театральна кураторка та перекладачка Любов Ільницька.

П’ятим резидентом став Євген Стасіневич, який працював над наступною книгою.

Податись на опенкол можуть поети, прозаїки, перекладачі, літературознавці, драматурги, журналісти та вчені-гуманітарії. Для цього необхідно заповнити заявку за посиланням. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк