Головна - Новини - «Тільки після початку війни ми зрозуміли, ким ми були для Харкова». Sneaker Mate повертається до міста
…

«Тільки після початку війни ми зрозуміли, ким ми були для Харкова». Sneaker Mate повертається до міста

Час прочитання: 3 хв

Sneaker Mate — харківський проєкт, що об’єднував хімчистку кросівок, кав’ярню та концепт-стор. На початку повномасштабного вторгнення заклад був знищений російською ракетою, але команда проєкту продовжила розвивати його в інших містах.

Зараз, через майже півтора роки, Sneaker Mate повертається до Харкова — хоча й у дещо обмеженому форматі — щоб знову стати хабом для всіх, хто цікавиться снікер-культурою.

«Люк» поспілкувався із засновниками проєкту, і з’ясував де саме він тепер буде знаходитись.

«Все закінчилося після влучання ракети»

Перша у Харкові спеціалізована хімчистка для кросівок з’явилася у 2016 році як проєкт громадського об’єднання Some People. Це дало поштовх для розвитку снікер-культури, і вже за рік Sneaker Mate виріс до великого триповерхового приміщення в історичному центрі міста. Воно містило власне хімчистку, кав’ярню та концепт-стор зі світовими брендами. А ще це було місце зустрічей для любителів хіп-хопу і вуличної культури, де можна було обговорити нові релізи та дропи.

«Люк» має особливий сентимент до цього місця — у 2017 році саме там пройшла вечірка з нагоди другої річниці нашого видання. Вона закінчилася приїздом поліції, і це був перший такий досвід для нашої редакції.

Sneaker Mate у Палаці праці, Харків

Sneaker Mate у Палаці праці, Харків

Sneaker Mate у Палаці праці, Харків

Sneaker Mate у Палаці праці, Харків

Sneaker Mate у Палаці праці, Харків

На початку повномасштабного вторгнення підвал Sneaker Mate, що знаходився у Палаці праці, з боку вулиці Квітки-Основ’яненка, став волонтерським хабом для команди Some People. Коли 2 березня 2022 року російська армія обстріляла Палац праці, Sneaker Mate теж зазнав значних руйнувань. 

«Все закінчилося після влучання ракети, — розповідає у коментарі «Люк» Микита Деменков, спізасновник ГО Some People. — Ми якось швидко відійшли від вибуху, перебинтувались, укріпились, але на ранок вже було зрозуміло, що без світла ми тут не протягнемо. Виїжджаючи я подивився на замерзлі за ніч квіти, думками попрощався з нашою домівкою».

Микита Деменков спізасновник ГО Some People
Микита Деменков, спізасновник ГО Some People. Фото: Арсен Дзодзаєв

«Ми не бачимо себе ніде, окрім Харкова»

Попри повномасштабне вторгнення, частина команди Some People лишилась у місті, продовжуючи надавати гуманітарну допомогу харків’янам. Інші переїхали до Львова і вже через 3 місяці відкрили там новий Sneaker Mate — перший на заході країни і вже п’ятий на рахунку команди. Його оформили тими ж артами, що прикрашали стіни харківського закладу, хоча й дещо переосмисленими.

Інші точки Sneaker Mate у Києві, Одесі та Дніпрі продовжили роботу. Київський філіал навіть почав розсилати вцілілі від вибуху кросівки, які команда врятувала з-під завалів Палацу праці. Для майстрів це було принциповим питанням і символом того, що треба залишатись вірними ідеї, незважаючи на обставини.

Попри руйнування харківського простору, Sneaker Mate дбає взуття своїх клієнтів
Попри руйнування харківського простору, Sneaker Mate дбає про взуття своїх клієнтів

Однак протягом року команду Sneaker Mate не полишала ідея відновити харківський простір, нехай і в обмеженому форматі — розповідає В‘ячеслав Прохоров, CEO Sneaker Mate:

«Давно вже хотіли зробити камбек, адже самі дуже сумували за рідним містом й не бачимо себе ніде, окрім Харкова. Водночас постійно йшов запит від наших мейтів на повернення», — пояснює він у коментарі «Люк». 

«Для багатьох ми були сервісом-звичкою, як снікер-хімчистка, кав’ярня, концепт-стор. А для когось — місцем де зароджувалася нова урбан-культура. Тільки після початку війни, коли нашего плейсу не стало, отримуючи підтримку від нереально великої кількості людей, ми зрозуміли, ким ми були для Харкова та яку кількість “янг бладів” нам вдалося зібрати біля себе й виховати».

«Це не про чисті кроси, це про урбан-культуру»

Через більше ніж рік після руйнації Sneaker Mate повертається до Харкова у форматі поп-ап. Команда вибрала своїм новим місцем локацію «7йсклад», де обіцяє на деякий час відтворити атмосферу, за якою так скучили місцеві фанати вуличної культури

«Коли ми в грудні робили [вечірку] “Тиск” у Харкові, питання “коли повернеться Sneaker Mate?” було головним від усіх, хто приходив, — розповідає «Люк» Антон Назарко з формації Some People. — То був перший великий рейв в місті з початку повномасштабного вторгнення, і ми прям відчували наскільки люди скучили за культурним життям. Sneaker Mate — це ж не тільки про чисті кроси, це перш за все про урбан-культуру. Запускаємо поп-ап на “Сьомому”, починаємо думати де будувати новий плейс. Скоро повернемось з новинами».

Команда Sneaker Mate на локації «7й склад» у Харкові
Команда Sneaker Mate на локації «7й склад» у Харкові. Фото: В’ячеслав Прохоров

Команда Sneaker Mate розглядає це відкриття як своєрідний трамплін для нового проєкту, поки обмірковує, яким саме він має бути і що він має дати для культурного життя у Харкові.

«Весь цей час роблячи різні культурні проєкти в Україні та Європі, ми мріяли і креслили плани, як ми будемо повертатись у Харків, як будемо наново будувати тут нову культуру, — пояснює Микита Деменков.— Перший, маленький, але дуже важливий пункт у нашому плані — відкрити поп-ап Sneaker Mate — виконано, їдемо далі».

Антон Алохінссон, фотографії — Арсен Дзодзаєв та В’ячеслав Прохоров, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк