Головна - Новини - В Україні створили платформу «Храми під вогнем»

В Україні створили платформу «Храми під вогнем»

Час прочитання: 2 хв

Команда громадських активістів запустила онлайн-проєкт «Храми під вогнем». Автори фіксують один із воєнних злочинів росіян, здійснених на території України — завдання шкоди духовній та культурно-історичній спадщині. На платформі можна подивитись які українські церкви, храми та релігійні споруди пошкодила або знищила Росія.

«Люк» розповідає детальніше про проєкт.

Що це за проєкт? 

Проєкт «Храми під вогнем» створений, аби привернути увагу до знищення Росією українських святинь. Для цього автори проєкту здійснили низку експедицій у Донецьку та Харківську області, під час яких зафіксували на фото та відео наявні руйнування культових споруд різних релігій та конфесій.

«Наше завдання — допомогти оцінити масштаби та характер шкоди, завданої духовній та культурно-історичній спадщині України, а також сприяти відновленню храмів у майбутньому», — пишуть автори проєкту на сторінці «Храми під вогнем».

Які церкви пошкодила і знищила Росія?

Автори проєкту зібрали матеріали щодо 16 церковних об’єктів у Донецькій та Харківській областях, з них вісім вже опрацьовані та опубліковані на цифровій платформі «Храми під вогнем». 

Серед пошкоджених святинь Харківщини: церква Миколи Чудотворця у Руській Лозовій, Храм Віри, Надії, Любові та матері їх Софії у Старому Салтові, Свято-Троїцький храм у селі Мала Комишуваха (Ізюмський район). Повністю знищені храм архістратига Божого Михаїла у селі Руські Тишки та церква святого Іоана Богослова у Курилівці (Куп’янський район).

Проєкт доповнюватиметься.

Чому цей проєкт важливий?

За даними Інституту релігійної свободи, російські військові повністю знищили, пошкодили або пограбували щонайменше 494 релігійних споруд, духовних навчальних закладів і святинь в Україні. Найбільше об’єктів зруйновали у Донецькій (понад 120) та Луганській області (понад 70). Великі масштаби руйнувань зафіксовані у Харківській, Херсонській та Київській областях.

«Втрати несуть без винятку усі релігії та конфесії, представлені в Україні. Та найбільша кількість зруйнованих та пошкоджених храмів належить релігійним громадам УПЦ московського патріархату — понад 80 та понад 200 відповідно, — йдеться на сайті проєкту.

Факт залишається фактом: росіяни знищують духовну та історико-культурну спадщину України, не поділяючи на “чужих” і “своїх”. Зло залишається злом навіть по відношенню до тих, хто його толерує чи уникає визнати».

Олександра Пономаренко, фотографії — проєкт «Храми під вогнем», обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк