Головна » ХОВА заборгувала харківським театрам зарплатню на суму понад 4,2 мільйона гривень
…

ХОВА заборгувала харківським театрам зарплатню на суму понад 4,2 мільйона гривень

Час прочитання: 3 хв

Працівники обласної філармонії та чотирьох харківських театрів вже третій місяць поспіль не отримують зарплатню. Профспілка працівників культури звернулася по допомогу до голови бюджетного комітету в українському парламенті та Міжнародної федерації акторів, аби врятувати харківську театральну сцену

Аби розібратися у ситуації, «Люк» взяв коментар у представників ХОВА. 

Що відбувається?

7 жовтня Професійна спілка працівників культури України випустила заяву, що працівники чотирьох харківських театрів і філармонії вже третій місяць не отримують зарплати.

«Театральні колективи, попри відсутність належного фінансування, проводять вистави та концерти, підтримують моральний дух харків’ян,йдеться в заяві.

Усі профспілкові організації театрів та філармонії, Харківська обласна організація профспілки працівників культури, Профспілка працівників культури України — прикладають максимум зусиль, щоб звернути увагу законотворців та міжнародної спільноти щодо проблем з фінансуванням зазначених закладів».

За даними Профспілки, станом на вересень у культурно-мистецькій сфері міста утворилася така заборгованість із зарплатні:

  • У Харківського академічного театру музичної комедії — 801 582 грн;
  • У Харківського академічного драматичного театру — 1 204 121 грн;
  • У Харківської обласної філармонії — 902 401,86 грн;
  • У Харківського театру для юнацтва — 652 230 грн;
  • У Харківського академічного театру ляльок — 651 409 грн.

В організації побоюються, що ця тенденція збережеться і наступного року, оскільки міська влада повністю усунулася від даного питання, вважаючи, що під час війни культура не на часі. 


Читайте також:


Як Профспілка намагається допомогти театрам?

Голова організації Галина Гайдук надіслала офіційного листа голові парламентського комітету з питань бюджету Роксолані Підласі, детально виклавши проблему харківських театралів.

«Питання стосується катастрофічної ситуації, що склалася з фінансуванням філармонії та театральних закладів міста Харкова, який сьогодні є форпостом нашої оборони на сході країни та постійно потерпає від ворожих обстрілів, — йдеться у зверненні.

Незважаючи на це, театральні колективи діють як волонтерські та гуманітарні штаби, підтримують моральний дух і лікують душі місцевих жителів та вимушених переселенців, служать їм опорою, проводячи виступи у військових частинах і шпиталях, метро, бомбосховищах, соціальних центрах»

У листі також зазначено, що торік харківські театри та філармонія вимушено пішли на скорочення виплат: неоплачувані відпустки працівників, переведення їх на часткову ставку, відправлення на простій тощо. Проте зараз ситуація стала ще критичнішою, оскільки харківська обласна влада зменшила фінансування закладів ще на 50% і тепер фонд оплати праці театральних колективів у місті профінансований лише на третину від необхідного.

Профспілка просить пані Підласу передбачити додаткові кошти на фінансування харківської філармонії та театрів у спеціальному фонді під час розгляду проєкту державного бюджету на 2025 рік.

З аналогічним запитом організація звернулася до Домініка Люкера, генерального секретаря Міжнародної федерації акторів:

«Звертаємося до Вас — нашого надійного міжнародного партнера,з проханням підтримати театральних працівників Харкова, допомогти їм утримати театри, своїх працівників, — йдеться в листі.

Ми просимо Вас допомогти в пошуку організацій, які могли б підтримати театри Харкова, допомогти їм у виготовленні реквізиту та сценічних декорацій, придбанні театральних костюмів, та фінансово підтримати працівників».

Звернення Профспілки працівників культури до Домініка Люкера
Звернення Профспілки працівників культури до Домініка Люкера

Що ХОВА радить зробити театрам?

Як повідомила «Люку» Ярослава Бережна з пресслужби ХОВА, зараз у Харківській області працюють п’ять театрів та дві концертні організації. У цьому році на їх фінансову підтримку ХОВА спрямувало всього 55,8 мільйона гривень, які рівномірно розподілені на 12 місяців. У жовтні на ці цілі додатково виділили з обласного бюджету ще 5 мільйонів гривень.

За словами ХОВА, театральним директорам неодноразово радили розробити стратегію роботи у воєнний час:

«Провести оптимізацію штатів, забезпечивши економію бюджетних коштів за рахунок оплати праці тільки тим працівникам, які необхідні для функціонування установ, переглянути можливості гастрольної діяльності, включаючи закордонні, виступів на альтернативних майданчиках в інших містах України, залучення грантових та інших позабюджетних коштів тощо», — сказано у відповіді обладміністрації.

Іншими словами, ХОВА пропонує театрам не сподіватися на фінансування згори, а шукати його самостійно, а якщо цього недостатньо — скорочувати персонал. Як приклад обладміністрація наводить театр імені Шевченка. Він не має заборгованості із зарплатні, отримує гранти на нові постановки та активно гастролює. Незважаючи на зменшення кількості працівників, за дев’ять місяців цього року театр отримав втричі більше доходів, ніж за попередній — 1,53 мільйона гривень проти 0,51 мільйона.

Сцена з вистави театру Шевченка «Каліка з острову Іншмаан»
Сцена з вистави театру імені Шевченка «Каліка з острову Іншмаан»

Нагадаємо, у 2023 році Ради оборони Харківської області ухвалила рішення, через яке театри не можуть грати вистави на своїх сценах. Це пояснюється міркуваннями безпеки — жоден з театрів не має сертифікованого укриття. 

У березні цього року року керівник ХОВА Олег Синєгубов пообіцяв розглянути можливість відновлення роботи харківських театрів у квітні, проте цього так і не відбулося.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото — ХДАУДТ ім. Т.Г. Шевченка

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк